Rozszerzanie diety niemowlaka to kolejny ważny etap na drodze jego rozwoju. Pozwala on na kształtowanie nowych umiejętności i jednocześnie umożliwia zdobywanie kolejnych doświadczeń – tym razem smakowych. Zastanawiasz się, jak rozszerzać jadłospis maluszka, by nie pominąć ważnych składników odżywczych? Oto kilka cennych wskazówek.
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyłączne karmienie piersią powinno trwać do 6. miesiąca życia dziecka. Rozszerzanie diety można zacząć jednak nieco wcześniej, tj. po ukończeniu 17. tygodnia życia – szczególnie, że porcje pierwszych stałych pokarmów są zazwyczaj niewielkie i służą głównie zapoznaniu niemowlęcia ze smakami innymi niż mleko.
Aby prawidłowo rozszerzać dietę dziecka warto skorzystać ze schematu żywienia przygotowanego przez ekspertów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiZD).
Zacznij od warzyw
Schemat żywienia niemowląt zostawia pełną dowolność w zakresie pierwszych produktów wprowadzanych do diety dziecka. Mogą to być na przykład warzywa, owoce czy kaszki ryżowe. Zaleca się jednak, aby warzywa wprowadzać przed owocami. Gdy dziecko nie zna innych (poza mlekiem mamy) pokarmów, łatwiej akceptuje specyficzny smak jarzyn.
Zacznij od marchewki, potem wprowadź niewielkie ilości dyni i ziemniaka, a w następnej kolejności spróbuj podać maluszkowi brokuły, cukinię, zielony groszek, fasolkę szparagową, .
Czas na owoce
Po upływie ok. 2 tygodni od podania pierwszych warzyw można zacząć wprowadzać owoce. Badania naukowe potwierdzają, że zachowanie takiej kolejności zwiększy prawdopodobieństwo, że dziecko będzie w przyszłości chętniej sięgało po jarzyny.
Jeśli zastanawiasz się, jak rozszerzać dietę niemowlaka o owoce, rozpocznij od niewielkich ilości jabłka. Potem możesz wprowadzić np. banana, brzoskwinię, czereśnie, gruszkę, śliwkę.
Pamiętaj o produktach z glutenem
Rozszerzając dietę niemowlaka, należy wprowadzać także produkty zbożowe – również te zawierające gluten. Nie istnieją żadne naukowe dowody na to, że celowe opóźnianie podawania glutenu zmniejsza ryzyko wystąpienia jego nietolerancji.
Po 17. tygodniu życia dziecka niewielkie ilości glutenu można wprowadzić w dowolnym momencie. Należy jednak zadbać o to, by pierwsze zawierające go produkty nie zostały podane później niż w 12. miesiącu życia.
Odpowiednia pora na mięso i ryby
Odpowiedni czas na włączenie do jadłospisu niemowlęcia posiekanego mięsa (drobiu, indyka, cielęciny) i ryb nadchodzi ok. 7.-8. miesiąca życia.
Czas na przetwory mleczne
Jogurty naturalne, kefiry, sery i inne przetwory mleczne w niewielkich ilościach można wprowadzać ok. 9. miesiąca życia dziecka. Należy przy tym pamiętać, aby z podawaniem pełnego mleka krowiego wstrzymać się do ukończenia przez niemowlę 1. roku życia, chociaż niewielkie jego ilości można wykorzystać jako bazę do dań i deserów.
Jeżeli masz wątpliwości co do rozszerzania diety malucha, sięgnij po schemat żywienia przygotowany przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Znajdziesz tam cenne informacje, dzięki którym etap wprowadzania stałych pokarmów przebiegnie zgodnie z rekomendacjami ekspertów.