Wędrując górskimi szlakami tu i ówdzie można spotkać pasące się na hali stada owiec. Widok niezwykły i nader urzekający, sprawiający wrażenie, jakby czas stanął w miejscu i odpoczywał wraz z tymi zwierzakami. Warto podkreślić, że wypas owiec odbywa się wyłącznie w określonej porze roku, zazwyczaj od wczesnego lata lub późnej wiosny do początków jesieni. W okolicach miejsc wypasu często znajdują się także bacówki, gdzie można skosztować i kupić smaczne oscypki. Co prawda współczesne bacówki w niewielkim stopniu przypominają tradycyjne rozwiązania, z jakich korzystano w dawnych wiekach, nie mniej jednak zasadnicza idea pozostała niezmienna. Dla turystów bacówka to nie lada atrakcja, wielu wędrowców traktuje to miejsce jako swoistą alternatywę odpoczynku i relaksu, a także możliwość rozmowy z bacą i poznania podstawowych działań związanych z tworzeniem smacznych serów owczych. Oscypki kupowane w bacówce są zawsze świeże i smaczne, czego nie można powiedzieć o rozwiązaniach nabywanych w centralnych punktach górskich miejscowości, zwłaszcza tych najbardziej znanych i uczęszczanych.