Czym różni się pszenica durum od pszenicy zwykłej? Czy makarony z pszenicy twardej są zdrowsze? Sprawdź, jakie wartości odżywcze zawiera makaron durum oraz czemu zdarza się, iż osoby na diecie bezglutenowej tolerują artykuły z pszenicą twardą. Dietetycy są zgodni, iż artykuły na podstawie pszenicy durum są dla naszego organizmu zdecydowanie korzystniejsze, również pod względem odżywczym, jak również dietetycznym, niż te z pszenicy zwykłej. Triticum durum, czyli pszenica twarda, to sama z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Swym Wschodzie oraz w północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej żyje w suchym, kontynentalnym klimacie.
Pszenica durum – do czego jest używana?
Ze powodu na swoje wartości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość oraz wielką ilość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest zwłaszcza do wytwórczości makaronów. Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną, jest bardzo wartościowa w białko, tłuszcze i witaminy oraz elementy mineralne niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris). Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem oraz bardzo wyższą twardością. Z pszenicy durum składa się także kuskus.
Artykuły z semoliny – wartości odżywcze
Makarony oraz kasze należą do głównych produktów zbożowych, jakie są podstawą zbilansowanej kuracji. Jedząc artykuły stworzone z pszenicy durum, dostarcza się do organizmu więcej minerałów, witamin oraz błonnika pokarmowego, niż w wypadku jedzenia artykułów z pszenicy zwykłej. Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną, jest bardzo bogatym źródłem białka, tłuszczów, witamin oraz elementów mineralnych. Zawiera dużo witamin z klasy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy) i luteinę. Wśród minerałów znajdujących się w semolinie należy wymienić magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan oraz cynk. Mówiąc o wartościach oraz wartości odżywczej mąki durum, należy wspomnieć też o niskim indeksie glikemicznym, co w efekcie powoduje niższy wyrzut cukru oraz insuliny. Jego wysokość jest uzależniona od czasu gotowania. W wypadku, jeśli makaron z pszenicy durum jest gotowany przez 20 minut, jego indeks glikemiczny sięga ponad 55, jednak jeśli jest gotowany 12 minut, wartość indeksu glikemicznego jest gorsza od wartości 35.
Pszenica durum a zwykła pszenica
Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a również witamin z klasy B (B1, B2, B5, B6) i kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera także luteinę, która zabezpiecza przed działaniem wolnych rodników oraz wspiera wzrok. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera blisko 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik jest tylko 2,4 g. Mąka z pszenicy durum jest te niższy indeks glikemiczny, co powoduje, iż wyrzut cukru oraz insuliny jest gorszy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej.