Orzechy mają najwięcej wartości odżywczych wśród bakalii. Orzechy mają bardzo korzystne działanie na zdrowie, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i minerałów.
Co jest składem najzdrowszych orzechów?
Orzechy są bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów a także innych składników odżywczych – białka, błonnika pokarmowego, są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.
Orzechy nerwowca, laskowe czy może migdały?
Każdy z orzechów ma unikalny smak i różną zawartość składników odżywczych.
- Orzechy włoskie zawierają wapń, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez i dużą dawkę miedzi i manganu, dużo witaminy B1, B2, B6, choliny i B9, dobrą proporcję i wysoką zawartość kwasów omega 3 i 6, kwas elagowy, polifenole, błonnik pokarmowy i fitosterole. Pomagają regulować trawienie i wzmacniają nerki oraz łagodzą stany zapalne.
- Orzechy laskowe wpływają na wygląd cery włosów i paznokci, co zawdzięczają wysokiej zawartości witaminy E, są również bogate w witaminy z grupy B (B1, B6, B9) i witaminę K1 oraz minerały: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, bor, mangan, fitosterole, polifenole, błonnik. Mają dużą przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3.
- Orzechy brazylijskie są bardzo bogatym źródłem selenu, a także posiadają dużo magnezu, boru, cynku, wapnia, potasu, miedzi i manganu, witaminy występujące nich w dużych ilościach to witamina E, B1 i cholina, są też bogatym źródłem błonnika. Podobnie jak orzechy laskowe posiadają dużą przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3.
- Orzechy nerkowca charakteryzują się wysoką zawartością białka, polifenoli, luteiny, zeaksantyny, błonnika, witamin: K1, B1, B6 i B5, składników mineralnych: żelaza, magnezu, boru, cynku, miedzi, manganu i selenu. Kształtem przypominają nerkę. Smak orzechów nerkowca jest kwaśno-słodki i lekko migdałowy.
- Migdały zawierają wapń, bor, żelazo, magnez, krzem, potas, cynk, miedź, mangan, witaminy: E, B1, B2, PP, B9, cholinę, polifenole, błonnik pokarmowy i fitosterole. Posiadają bardzo dużą przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3.
- Orzechy pistacjowe źródło takich minerałów jak: żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, mangan i selen, a także witamin: przede wszystkim B1, B6 i K1, ale również A, E, C, B2 i B9, a także luteiny, zeaksantyny, białka, fitosteroli, luteiny i błonnika pokarmowego. Pistacje posiadają jak większość orzechów przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3.
- Orzeszki ziemne zawierają fitosterole, antyoksydanty np. kwas kumarowy i resweratrol, witaminy: E, B1, PP, B6, B9, B5, cholina, koenzym Q10, składniki mineralne: magnez, miedź, mangan, bor, potas, krzem, cynk, selen, a także błonnik pokarmowy i białko.