Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważne dla zdrowia dziecka i to już w okresie prenatalnym. Wpływają m.in. na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Kwasy omega-3 to jeden z rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Do najcenniejszych z nich zaliczamy kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfalinolenowy (ALA). Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wyniki wielu badań potwierdzają, że wielonasycone kwasy tłuszczowe pełnią kluczową funkcję w rozwoju układu nerwowego podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie.
Kwasy omega-3 dla prawidłowego rozwoju mózgu
Kwasy omega-3 (w szczególności DHA) odgrywają znaczącą rolę w rozwoju układu nerwowego podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie. DHA jest jednym z podstawowych składników tkanki nerwowej i wchodzi w skład fosfolipidów błony komórkowej neuronów. Bierze aktywny udział w procesach rozwoju mózgu, do których należy m.in. rozrastanie się wypustek neuronalnych i tworzenie się kolców dendrytycznych. Odpowiednia ilość DHA wpływa na funkcjonowanie mózgu. Prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu, wpływa na m.in. zwiększenie możliwości intelektualnych w późniejszych okresach życia. Z kolei niedobory DHA bądź też jego upośledzony metabolizm może obniżać zdolności poznawcze, a nawet przyczyniać się do powstawania schorzeń psychicznych lub neurodegeneracyjnych.
Kwasy omega-3 a prawidłowe widzenie
Kwas DHA jest też głównym składnikiem budulcowym fotoreceptorów siatkówki oka. Wpływa na odpowiednie stężenie i funkcjonowanie rodopsyny, czyli światłoczułego barwnika znajdującego się w zewnętrznych pręcikach siatkówki, a więc odpowiada za prawidłową ostrość widzenia.
Jak zapewnić dziecku odpowiednią ilość kwasów omega-3?
Noworodki otrzymują kwasy omega-3, w tym duże ilości DHA, wraz z mlekiem matki. Stosowane są też w mleku modyfikowanym dla wcześniaków i niemowląt karmionych pokarmem sztucznym w celu zapewniania prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych, ostrości widzenia oraz prawidłowego wzrostu dziecka.
Na późniejszych etapach życia konieczne jest dostarczanie cennych kwasów omega-3 wraz z dietą. Znaleźć je można w rybach morskich, w tym przede wszystkim w olejach ryb, takich jak m.in. halibut, makrela, śledź, łosoś atlantycki czy sardynki. Trzeba jednak pamiętać, że zawartość i proporcje oleju w tych gatunkach uwarunkowane są m.in. stanem fizjologicznym ryb czy specyfiką akwenu połowu.
Bardzo często dieta nie pokrywa zapotrzebowania na kwasy omega-3, dlatego też w wielu przypadkach warto rozważyć stosowanie suplementacji. Tradycyjnie stosowanym preparatem jest tran, który zawiera nie tylko kwasy omega-3, ale również istotne dla rozwoju dziecka witaminy D i A.
Więcej o kwasach omega-3 przeczytasz na sanostol.pl