W bogatej historii dalekowschodnich suplementów diety kudzu jest swoistym wyjątkiem. Roślina ta – jak mało która – ma silne właściwości przeciwalkoholowe. Właśnie dlatego jest ona uważana za skuteczny preparat w walce min. z kacem.
Jak kudzu walczy z alkoholem?
Choć medycyna nie zna wszystkich mechanizmów związanych ze sposobem działania kudzu, to jednak już od pewnego czasu wiadomo, że zawarte w nim substancje aktywne biorą udział w procesie przetwarzania alkoholu etylowego. Korzeń kudzu jest bogaty w związki chemiczne, które ograniczają oddziaływanie tego związku na ośrodkowy układ nerwowy. Mało tego! Biorą one udział w reakcjach chemicznych, których skutkiem jest złagodzenie objawów kaca. Dlatego ekstrakt z kudzu jest bardzo częstym składnikiem suplementów diety przeznaczonych na kaca.
Szczęściem w alkoholizm
W przypadku tak popularnych i uznanych roślin jak kudzu właściwości ich nie ograniczają się wyłącznie do zmniejszenia dolegliwości związanych z tzw. kacem. Wielu badaczy sugeruje, że wynikają one ze sposobu, w jaki roślina ta oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy człowieka. Od lat wiadomo, że u osoby uzależnionej, alkohol etylowy prowadzi do powstania jeszcze większej ilości serotoniny, która nieprzypadkowo jest nazywana hormonem szczęścia. Warto jednak zauważyć, że w podobny sposób działa kudzu, gdyż pobudza ono wydzielanie serotoniny i dopaminy w mózgu. Oznacza to, że osoba uzależniona nie potrzebuje alkoholu, by czuć się rozluźnioną.
Jak przyswajać kudzu?
Korzeń kudzu może być przyswajany na wiele różnych sposobów. Najlepszym z nich jest oczywiście stosowanie jego sproszkowanej wersji, którą można łatwo pozyskać np. w sklepach zajmujących się sprzedażą zdrowej żywności. Opcjonalnie można też skorzystać z dostępnych najczęściej w formie kapsułek ekstraktów z rośliny, ale w ich przypadku działanie na organizm jest rozciągnięte w czasie. Osoby wybierające kapsułki, powinny je stosować do dwóch razy dziennie (po jednej sztuce).
Podsumowując, w przypadku takich roślin jak kudzu właściwości ich są bardzo dobrze znane dzisiejszej medycynie. Dlatego produkty z kudzu są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.