Jakie sałatki podać na tradycyjne śniadanie wielkanocne?

0
1865
Jakie sałatki podać na tradycyjne śniadanie wielkanocne

W okresie wielkanocnym królują przede wszystkim jajka, z których można wyczarować pyszne i różnorodne sałatki. Dodajemy do nich gotowane lub świeże warzywa, a nawet białą kiełbasę. Sprawdź najlepsze przepisy na tradycyjne sałatki, które powinny znaleźć się na świątecznym stole!

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez klasycznej sałatki jarzynowej. Jej sekret tkwi w tym, że jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje podczas wielkanocnego śniadania. Można ją podawać ze świeżym chlebem. Do jej przygotowania będziemy potrzebować ugotowanych warzyw – ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, jajek ugotowanych na twardo, jabłka, ogórków kiszonych, groszku konserwowego oraz cebuli. Pokrojone warzywa wystarczy połączyć z sosem przygotowanym z musztardy i Majonezu Omega 3:6 WINIARY.

Sałatka wielkanocna

Sałatka na wielkanocny stół może być jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu i zawierać niewiele składników. Jedną z takich potraw jest znakomita sałatka wielkanocna z jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych, szynki konserwowej i szczypiorku. Wszystkie składniki należy pokroić i dodać majonez oraz chrzan. Najlepszy smak zachowa podawana od razu po przygotowaniu.

Sałatka jajeczna z szynką

Sałatka jajeczna z szynką kryje w sobie kilka składników, takich jak jajka ugotowane na twardo, szynka konserwowa, ogórek konserwowy, biała część pora oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy z majonezem, dzięki któremu otrzymamy zwartą konsystencję oraz nadamy potrawie wyrazistego smaku. Idealnie nadaje się na śniadanie wielkanocne, gdy chcemy przygotować pyszne i szybkie danie. Do sałatki możemy również dołożyć pokrojonego ananasa z puszki, który doda odrobinę słodkości.

Świąteczna sałatka warstwowa

Tradycyjne śniadanie wielkanocne powinno obfitować w wiele różnorodnych dań, które nie dość, że będą pyszne w smaku, to jeszcze pięknie zaprezentują się na stole. Jedną z sałatek o wyjątkowych walorach estetycznych jest sałatka warstwowa podawana w wysokich szklankach lub ozdobnych słoiczkach. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali jajek ugotowanych na twardo, kukurydzy konserwowej, groszku konserwowego, startego sera żółtego, selera konserwowego i białej części pora. Składniki należy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć kolorowe warstwy, przekładając Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Jego zwarta, a zarazem delikatna konsystencja pozwoli utrzymać wszystkie składniki, gdy będziemy chcieli wyjąć sałatkę z salaterek (przykrywając talerzem i odwracając).

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

W naszej propozycji świątecznego menu pojawia się biała kiełbasa, która również stanowi tradycyjny składnik niektórych potraw wielkanocnych. Sałatka to doskonałe połączenie sycącej kiełbasy i jajek z mieszanką lekkich sałat (np. roszponka, rukola, sałata lodowa). Do potrawy możemy dodać również czerwoną paprykę. Wystarczy ugotować jajka na twardo, podgrzać kiełbasę i pokroić składniki na mniejsze kawałki. Następnie układamy je na sałacie i polewamy wyrazistym sosem majonezowo-chrzanowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here