Zatkany zlew wydaje się problemem powszechnym i banalnym. Potrafi jednak bardzo uprzykrzyć życie całej rodzinie. W celu pozbycia się problemu najczęściej sięgamy po popularne, żrące środki chemiczne lub w ostateczności, gdy ich użycie nie skutkuje wzywamy fachowca. Istnieją jednak inne sposoby na pozbycie się owego problemu, bez pomocy ze strony fachowca, czy użycia środków chemicznych.
Mieszanka sody oczyszczonej i octu
Ten zestaw jest niezwykle skuteczny w likwidowaniu problemu jakim jest zator w rurach. Zanim jednak przystąpimy do wykorzystania tej metody, należy wyczyścić i wysuszyć wnętrze zlewozmywaka. Wyjmujemy korek do zlewu, lub sitko. Jeżeli jednak nasz zlew nie posiada gumowego korka, musimy przygotować nieco szmat, które pozwolą na zatkanie wlewu. Ta czynność jest konieczna, bowiem mieszanina sody i octu w bezpośrednim kontakcie z zatorem spowoduje pryskanie oraz wygeneruje pianę. To właśnie tej reakcji chemicznej zawdzięczamy odetkanie zlewu. Warto zachować zimną krew i w czasie gdy mieszanina będzie złowieszczo syczeć postarajmy się odczekać i nie przerywać, dzięki temu będziemy pewni, że zator został rozpuszczony i w efekcie przetkany. Proporcje mieszanki będą skuteczne jeśli przygotujemy filiżankę suchej sody oczyszczonej i filiżankę octu winnego. Do otworu w zlewie wsypujemy jako pierwszą sodę, po czym zalewamy ją octem. Natychmiast po wykonaniu tych czynności konieczne jest zatkanie zlewu plastikowym korkiem albo tym, wykonanym ze szmat. Roztwór należy pozostawić na około trzydzieści minut, by mógł zadziałać. W tym czasie zagotujmy wodę. Po upływie pół godziny odetkajmy korek i wlejmy do otworu wrzątek, by ostatecznie pozbyć się zatoru. Jeśli ta metoda nie zadziała za pierwszym razem, można ją powtórzyć.
Ekologicznej metoda enzymatyczna
Enzymy organiczne wykorzystane do prac domowych, sprzątania, czy właśnie przetykania zlewu, okazały się być niezwykle wydajne, a co ważniejsze – skuteczne. Sama nazwa może wywoływać skojarzenia związane z użyciem jakiejś skomplikowanej substancji, nic bardziej mylnego. Wystarczy zebrać 300 g świeżych warzyw albo resztek owoców. Zwróćmy jednak uwagę, by wybrać warzywa i owoce o miłym zapachu. Mogą to być pomarańcze, cytryny, seler. Kroimy je w plasterki, następnie należy przygotować plastikową butelkę ze szczelnym zamknięciem. Butelka po wodzie mineralnej będzie odpowiednia. Nalejmy do niej litr wody z kranu, po czym wsypmy 100 g melasy lub brązowego cukru. Butelka z ową mieszaniną powinna stać w miejscu, które jest suche i chłodne przez trzy miesiące, po to, by uzyskać aktywne enzymy. W tym czasie butelka spęcznieje. Stanie się tak w wyniku procesu fermentacji, podczas, którego powstaną gazy, które zostaną uwolnione po odkręceniu zakrętki. Uzyskany w ten sposób roztwór enzymów powinien być gotowy do użycia. Zaledwie jedna łyżeczka tego specyfiku dodana do litra wody i wlana do zlewu powinna przynieść oczekiwany efekt.
Zapobiegniemy zatykaniu się zlewu raz w tygodniu wlewając do niego czajnik wrzątku.