Domowe przyrządzanie ziołowych lekarstw może przybierać różne formy. Zioła przygotowuje się, zazwyczaj w formie naparów. Zioła w postaci naparów są przetworami o krótkim okresie trwałości. Powstaje zazwyczaj miękka i delikatna konsystencja. Z kolei zioła w postaci odwaru przygotowuje się poprzez dłuższe wygotowywanie surowców bardziej trwałych. Przykładem może być korzenie kłącza, kor, twardych i suchych owoców. Nalewki uzyskujemy dzięki wytrawianiu alkoholu 65% lub wina w połączeniu z wysuszonymi i drobno zmielonymi surowcami. Proporcja właściwa to 1 część suchego surowca na 10 części alkoholu. Nalewki można również sporządzać ze świeżych owoców lub ziół. Wtedy potrzebna jest duża ilość alkoholu. Słodkie nalewki nazywane są najczęściej likierami. Powstają zazwyczaj z egzotycznych korzeni. Likiery z egzotycznych korzeni stosuje się np. na dolegliwości żołądkowe, czy jako przeciwbólowe. Znanych jest kilka likierów ziołowych, które osiągnęły światową sławę. Przykładem może być likier benedyktyński.