Witamina B2 jest jedną z najbardziej znanych wśród Polaków. Być może dlatego, że skutki jej niedoboru są bardzo uciążliwe. Wielu z nas wie, że należą do nich światłowstręt oraz pogorszenie ostrości widzenia. Mniej osób zdaje sobie sprawę, że są nimi także poważne problemy ze łzawieniem oraz łatwym męczeniem się oczu. Tak więc dla ochrony wzroku wielu z nas bierze właśnie tę witaminę. Jednak tylko garstka osób wie, że zażywając ją, chronimy się także przed opóźnieniem wzrostu, wypadaniem włosów czy kłopotami z koncentracją uwagi, a nawet bezsennością i rozlicznymi zaburzeniami oddychania. Jakie produkty zawierają w sobie dużą ilość tego cennego lekarstwa? Otóż przede wszystkim, wątróbka. Jeśli zaś za nią nie przepadamy, sięgnijmy po chude sery, migdały, grzyby oraz jaja. Miłośnicy ryb także znajdą coś dla siebie – jest bowiem obecna także w łososiu, pstrągu a także popularnej makreli. Komponując posiłki z tych właśnie wyżej wymienionych składników, chronimy siebie i naszych bliskich przed bardzo wieloma chorobami.